Passzívház Építészeti Díj 2010

A darmstadti Passivhaus Institut idén első alkalommal építészeti pályázatot ír ki, melyben olyan formailag kiemelkedő építészeti projekteket díjaznak, melyek a passzívház szabvány előírásainak megfelelően épültek meg.

A pályázatok beadási határideje 2010. március 1., a díj átadására az idén május 28-29-én Drezdában megrendezésre kerülő 14. Nemzetközi Passzívház Konferencián kerül majd sor.

A szakmai zsűriben neves nemzetközi építész szaktekintélyek foglalnak helyet, köztük Prof. Dipl.-Ing Ludwig Rongen építész, aki egyébként idén februárban ellátogat Budapestre is, és előadást tart február 11-én, a SYMA-csarnokban, a Comfort Budapest Épületenergetikai Szakkiállítás égisze alatt megrendezésre kerülő III. Magyar Passzívház Konferencián.
(Jelentkezni a konferenciára a www.passzivhaz-konferencia.hu internetoldalon lehet)

A pályázat nemzetközi, nincs megkötöttség az épület típusára vonatkozóan, viszont követelmény, hogy az épület rendelkezzen passzívház minősítéssel és szerepeljen a Német Passzívház Adatbázisban. Az első helyezett 4.000,- euró, a második helyezett 2.000,- euró, a harmadik helyezett pedig 1.000,- euró tiszteletdíjban részesül.

A szervezők motivációja nagyon is aktuális és egyben fontos kérdéseket feszeget:

"Az épített környezet jelentős befolyással bír közérzetünkre. Az építészeknek mindig is magától értetődő feladata volt az össztársadalmi fejlődés és kihívások terveikbe való integrálása. Jelen korunk egyik legnagyobb kihívása a klíma- és környezetvédelemben rejlik. A passzívház-technológia ezen kérdésekre nyújt sikeres és fenntartható megoldásokat.

Az építészet mindig is több volt, mint csak valami felületes dizájn. A jó építészet a funkció, a jó közérzet és a művészeti érték egységét testesíti meg. A jó építészet képes arra, hogy a funkció, a szerkezet, a gazdaságosság, de az ökológia követelményeinek is megfeleljen formavilágával."

Jelentkezni a www.passiv.de/archpreis internetoldalon lehet.