Passzívház komponensek

Létezik arra vonatkozó információ, hogy milyen szerkezeti elemekből, komponensekből lehet passzívházat építeni?

A Passzívház Intézet (Passivhaus Institut Darmstadt) nyilvánosságra hozott egy listát arról, hogy milyen szerkezeti elemek, illetve komponensek alkalmasak felhasználásra egy passzívház építése során (minősített komponensek).

Hogyan lehetséges az, hogy az úgynevezett szuperablakok télen több meleget engednek a lakásba, mint amennyi rajtuk keresztül eltávozik és nyáron mégis meg tudnak védeni a forróságtól?

A csökkentett hőátbocsátásnál döntő a hőátbocsátási tényező (U-érték). Ez az érték az említett szuperablakoknál maximum 0,80 W/(m²K), mely csak a fele annak, mint amivel a mai hétköznapi 2-rétegű hővédő üvegezéssel ellátott ablakok rendelkeznek. Ezen ablakoknak a napenergia-átengedési arányuk valamivel alacsonyabb (54-60%, 62% helyett), azonban az egész évre vetített energiamérlegük -a sokkal alacsonyabb veszteség miatt- legalábbis déli tájolás esetén pozitív. Nyáron, a nap magasabb állása miatt, a szoláris besugárzás jóval kisebb hányada jut át az ablakon - a sugárzás nagy része visszaverődik! A szuperüvegezés harmadik rétegének előállítási költsége alacsonyabb, mint az általa elért energiamegtakarítás az első évben.

Forrás: Passivhaus Institut Darmstadt