Építészet, kialakítás

Ablakkiugrást vagy erkélyt egy passzívházban hiába keresünk.
Ez egy megszokást igénylő építészeti mód?

Már eddig felépült passzívház projektekben is láthattunk példát ablakkiugrás vagy erkély megvalósítására. Tapasztalt passzívház-építészek épp ellenkezőleg, kifejezetten dicsérik a passzívház projektek alatt nyert alkotói szabadságot.

Egy passzívháznak feltétlenül déli tájolásúnak kell lennie?

A déli tájolás az optimális eset. 30 fokos eltérés nyugati vagy keleti irányba sem okoz még problémát. Nagyobb eltérés kihatását a PHPP-vel lehet meghatározni. Nagyobb eltérés vagy nem szabad déli homlokzat nagyobb mértékű szigeteléssel ellensúlyozható, mint ahogy ezt már megépült projektek bizonyítják.

Van megszorítás a tető formájára vagy dőlésszögére vonatkozóan?

Egy passzívház tetszőleges formájú és dőlésszögű tetővel elkészíthető. Ebben az építésznek teljes szabadsága van. A fontos az, hogy a termikus burok lehetőség szerint kompakt legyen. Balkonok a termikus burokra kívülről hozzáilleszthetők, evvel is lazítva a kompakt formát.

Milyen építési móddal lehet passzívházat építeni?

A passzívház szabvány nem kötődik az építési módhoz. Falszerkezetek, maximum 0,15 W/(m²K) U-értékű minőségben készíthetők hagyományos módon, könnyűszerkezettel vagy ezek kombinációjával. Minden építési móddal és építőanyaggal készültek már példák. Fontos dolog a hőhidak konzekvens elkerülése.

Fel lehet újítani egy meglévő házat passzívházszintűre?

Ez elvileg relatív nagy ráfordítás mellett lehetséges. Maga a szigetelési szint feljavítása még relatív egyszerű. Problémát a légtömörség kialakítása és a meglévő hőhidak csökkentése jelenti. Az első projektek ezen a területen már elkészültek. Akkor a legköltséghatékonyabb a felújítás, ha más modernizálással, pl. a fűtés korszerűsítésével együtt végezhető. Nem minden felújításnak kell végcélul a tökéletes passzívházat kitűznie: passzívház komponensek alkalmazásával meglévő épületeknél így is el lehet érni 70-80% energiamegtakarítást.

Milyen építőanyagok alkalmazhatók egy passzívház építésénél?

A passzívház egy olyan építészeti szabvány, mely minden hagyományos építőanyaggal és elkészítési móddal megvalósítható. Készültek projektek hagyományos építési móddal, bennmaradó zsaluzattal, vegyes építési móddal vagy fa könnyűszerkezettel.

Forrás: Passivhaus Institut Darmstadt