Fűtés

Egy passzívházban nincs semmilyen fűtés?

Hagyományos fűtési rendszerre fűtőkazán-szabályozással, elosztó rendszerrel és fűtőtestekkel egy passzívházban nincs szükség: aki ezen komponenseket azonban nem akarja elhagyni, továbbra is beépítheti. Egy passzívház minimálisan fennmaradó fűtési hőszükségletét (ami 80%-kal alacsonyabb, mint a német WSVO új épületekre vonatkozó előírása, ill. 60%-kal alacsonyabb, mint egy alacsony energiaszintű házé) az egyébként is jelenlévő légkomfort szellőztető rendszeren keresztül is lehet pótolni. Ezt megteszi egy elektromos utánfűtő vagy egy hőszivattyú. Egy 100 m²-es házhoz az utánfűtő teljesítménye 1.000 W, ami összehasonlítható egy erősebb hajszárító teljesítményével. A fürdőszobában gyakran elhelyezésre kerül még egy fűtőtest, ami a hőmérséklet gyors, helyi felmelegítését szolgálja.

A passzívház egy bizonyos ellátási koncepcióhoz kötött?

Egy passzívház tetszőleges energiahordozóval és tetszőleges épületgépészeti koncepcióval ellátható. Az eddig megvalósított számos projekt széles spektrumot átölel: közelhő, távhő, kazán, kompaktkészülék hőszivattyúval, folyadékgázos légfűtés, fatüzelésű kazán, gázkazán...

Lehet kandallóm egy passzívházban?

Egy nyílt kandalló az egyik oldalon és a szellőztetőrendszer valamint a légtömörség a másik oldalon kizárják egymást. Egy pl. üveglappal zárt kandalló üzemeltetése azonban lehetséges, ha légtömören készült és független a lakótér levegőjétől. Ez azt jelenti, hogy kell legyen egy, a lakótér levegőjétől független, külön légbevezető nyílás, amin keresztül az égéshez szükséges levegő bejut az égéstérbe, s amely tökéletesen légtömör, éppúgy, mint maga a kandalló. Ilyen kandallók már kaphatók a kereskedésekben.

Hogyan reagál a passzívház extrém hideg beálltakor?

A szimulációk és a gyakorlat azt mutatta, hogy a passzívházak, a kiváló hőszigetelésük következtében csak késleltetve reagálnak a hideg beálltára. Ha egy passzívházban semennyi hő sem kerül leadásra, akkor is több napig tart, míg érezhetően csökken a hőmérséklet. Ilyen nagy hidegek a közép-európai térségben általában felhőtlen égbolttal járnak együtt, magas napenergia-kínálattal. Így az épület ilyen extrém helyzetben sem hűl ki, főleg, hogy az ilyen extrém hideg csak pár napon át szokott tartani.

Mekkora a hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztetés energiafogyasztása?

A légkomfort szellőztető berendezés teljesítményfelvétele lakásonként kb. 50 Watt - ez azt jelenti, hogy több mint tízszer annyi hőenergia kerül megtakarításra, mint amennyi elektromos áram felhasználásra kerül. Ezen felül a berendezést gyakorlatilag nem lehet hallani. A lakók nagyon megelégedve nyilatkoznak a berendezés működéséről.

A gáz környezetbarátabb, mint az áram a kiegészítő fűtés üzemeltetésére?

A folyadékos gáz primerenergia ráfordítása jelentősen alacsonyabb, mint az elektromos áram előállításáé, beleértve a szállítási ráfordítást is. A gázbekötés, az alacsony felhasználás miatt azonban drága beruházás, általában csak sorházaknál, illetve társasházaknál éri meg egy közös becsatlakozást telepíteni. Passzívházaknál a gázfűtést hasonlóan érdemes megoldani, mint a kempingkocsiknál. Ha az áram hőszivattyút üzemeltet, a primerenergia ráfordításának többletét ez rögtön megszünteti.

Forrás: Passivhaus Institut Darmstadt