Ön is tehet a klímaváltozás ellen!

Ha egyfelől a fenyegető klímaváltozás miatt rá vagyunk kényszerítve, egyszerűen nincs más választásunk, mintsem hogy ezentúl csak passzívházban gondolkodjunk, másfelől egy passzívházban jobban is fogjuk érezni magunkat, egy hagyományos lakáshoz képest luxus körülmények között tudnánk élni és mindezt ma már bevett építészeti megoldásokkal, sőt mindent egybe vetve olcsóbban el tudjuk érni, akkor ne tétovázzunk tovább, merjük meghozni a helyes döntést!
A szakértőkön kívül egyre több energiapolitikai döntéshozó is felismeri ezt és cselekszik. A szakértő felelőssége, hogy felhívja rá a figyelmet, mint ahogy ez a cikk is tenni igyekszik, a döntéshozó felelőssége pedig, hogy merjen lépni.
Ön, aki most olvassa ezt a cikket esetleg döntéshozó?

Piebalgs, az Európai Unió energiabiztosa által megjelentetett Zöld Könyvben az energiahatékonyságot jelöli meg az európai energiapolitika legfőbb prioritásának. Többek között ezt olvashatjuk:
"A Komisszió -a tervben ismertetett módon- javasolja, hogy lépések biztosítsák, hogy épületeink hosszútávon 'Közel-Nulla-Emissziójú-Házakká', úgynevezett 'passzívházakká' váljanak."
Ön esetleg bír befolyással a lakásépítés szabályozására európai szinten?

Nemzeti szinten az osztrák kormány az, amely világviszonylatban az élen jár:
Az új építésű házaknál az osztrák szövetségi kormány a tartományokkal együtt alacsony energiaszintű és passzívház minőséget támogat. 2015-től csak a "Klima-Aktiv-Passzívház standard"-nak megfelelő házakat és
lakóépületeket fogja lakásépítési támogatásban részesíteni.
Ön esetleg bír befolyással a lakásépítés szabályozására országos szinten?

Regionális szinten egyre több helyen ismerték fel az idő szavát:

Ausztria Vorarlberg tartományában 2007.01.01-óta államilag támogatott szociális lakásépítésnél kötelező a passzívházminőség betartása. Vorarlberg láthatóan egy példás fejlődés éllovasa.
Ön esetleg bír befolyással a lakásépítés szabályozására területi szinten?

A frankfurti helyhatóság határozata alapján a jövőben minden új építkezésnél a passzívházminőség lesz a mérce.
Ön esetleg bír befolyással a lakásépítés szabályozására városi szinten?

A Frankfurt városi FAAG lakásépítési társaság nyilatkozatban közölte, hogy a jövőben lakásépítési beruházásaikor csak passzívház minőségben végez kivitelezést.
Ön esetleg bír befolyással a lakásépítés szabályozására vállalati/beruházói/tervezői/kivitelezői szinten?

Ausztriában 1.800 passzívház található, összesen több mint egymillió négyzetméter alapterülettel.
Ön esetleg tervez a közeljövőben lakásépítést vagy lakásvásárlást?
Ha Ön lakásvásárló, akkor követelje meg a passzívházminőséget! Ne hagyja rábeszélni magát olyasmire, ami se Önnek, se környezetének nem jó. Ne adja passzívháznál alább!

Forrás: Dr. Wolfgang Feist; Aufbruch zur Energieeffizienz; Tagungsband 11. International Passivhaustagung 2007