Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Az energiahatékonyság megakadályozza az energiaveszteséget
Az energiaszükséglet a komfort feladása nélkül csaknem nullára csökkenthető

Az ábra a jobb energiahatékonyság alapelvét egy példán keresztül mutatja be, és világossá teszi, hogy miért helyettesítheti az energiahatékonyság az energia beszerzését:

Az itt elvárt szolgáltatás a kávé melegen tartása. Ez egyrészt történhet energia felhasználásával (balra a fűtőlappal), vagy úgy, hogy a hőveszteséget nem is engedjük létrejönni (jobbra a termoszkannával). Csekély hőveszteség természetesen mindig van, de az oly jelentéktelen, hogy a fűtőlapra már nincs szükség.

A piacon manapság hozzáférhető, az energiahatékonyságot javító lehetőségeket rendszeresen alábecsülik: Pedig egy melegablak (passzívházablak) a hagyományos, szigetelt ablakkal szemben az energiaveszteség több mint 70 %-át megtakarítja; sőt egy a külső falra utólag felvitt jó hőszigetelés a hőveszteséget csaknem 90 %-kal, egy hatékony hővisszanyerés a szellőztetési hőveszteség pedig 75-90 %-kal csökkenti. Ilyen jellegű intézkedésekkel a korábbi energiafelhasználást a hatékonyság váltja fel. A fennmaradó csekély energiaigény nagyon sok féle módon fedezhető - ha ez a hagyományos energiahordozókkal történik, a helyzet akkor is javul, hiszen az energiatartalékok tovább tartanak és a környezet terhelése is csökken. Példaprojektek, melyek a Passzívház-Konferenciákon bemutatásra kerülnek, mutatják, hogy még az is lehetséges, hogy az energiaszükséglet végeredményében megújuló energiahordozókkal kerüljön fedezésre.

További információ a 2007.04.13-14-i Passzívház Konferenciáról: www.passivhaustagung.de.

Egy további példa: a régi képcsöves monitor (balra) és az energiahatékony sík-monitor (TFT) esetén: 70 % árammegtakarítás mellett jobb a komfortérzés.

A számítógépipar valamivel többet tehetne a termékeik energiahatékonyabbá tétele érdekében. Hogy ez megvalósítható, s egy PC működése a monitorral és egyéb tartozékokkal együtt 5-10 Watt tartós teljesítményfelvétel mellett fenntartható, azt a "One Laptop per Child" programm mutatja. Mi támogatjuk ezt a programot - ez egy hozzájárulás a jövő legfontosabb feladatához, a képzés javításához az egész világon. Ez a kapcsolódó link:

olpc - one laptop per child - http://www.laptop.org

Az energiahatékonyságnak semmi köze a fázáshoz: Sőt a jobb hatékonyság következtében kisebb energiafelhasználás mellett jobb komfortérzet érhető el.

A passzívház mintapéldája ennek a tételnek. Ehhez hasonló példákat egészen más területeken is találhatunk: 1 liter fogyasztású autóval az üzemanyag 75 %-a takarítható meg (az utazási kényelem csökkenése nélküli ilyen autó sajnos jelenleg még nincs piaci forgalomban), az LCD-monitorokkal 70 % áramfogyasztás takarítható meg a hagyományos képernyőkhöz viszonyítva (a piacon hozzáférhetők) és a kompakt izzókkal (a piacon hozzáférhetők) 75-80 %-os energiamegtakarítást érünk el az izzókörtékkel szemben.

Az energiahatékonyság azt jelenti, hogy az energiafelhasználást intelligens, innovatív termékekkel és okos folyamatirányítással helyettesítjük.

Röviden szólva: "többet ésszel, mint erővel".

Ez többnyire bizonyos pótlólagosan elvégzendő beruházásokat jelent, melyek azonban általában nagyon jól megtérülnek. Az ezekhez szükséges termékek a régióban állíthatók elő, ami munkahelyek teremtéséhez vezet, és serkenti az innovációs hajlamot.

A jobb energiahatékonyság általánosan alkalmazható. Mindenütt, ahol energiával kapcsolatos szolgáltatások jelennek meg, általában jelentős mértékben javítható az energiahatékonyság. Az ehhez szükséges intézkedések általában új beszerzések (energiatakarékos hűtőszekrény), vagy karbantartással kapcsolatos beruházás, ill. modernizáció (hőszigetelés feltétele a szükséges vakolás alkalmával) során történnek. Az energiahatékonyság javítása az egyébként is esedékes változtatások alkalmával a legtöbb esetben gazdaságilag is igen attraktív. Néhány esetben még akkor is megéri a régi rendszereket energiahatékonyabbra cserélni, ha egyéb szempont nem igényli a változtatást. Ezekre példa a fűtés keringető szivattyúja, az 1982 előtti kazánok, régi világítótestek, a pincefödém és a tetőtér szigetelése.

A jobb hatékonysághoz gyakran az energiamérleg pontos elemzése vezet.

A hatékonyság azonos jelentésű a hatásfokkal? Egyáltalán nem, a hatékonyság fogalma sokkal átfogóbb - itt olvashat erről.

Az energiahatékonysággal kapcsolatos részletes cikk itt ingyenesen letölthető (492 kB, német nyelven).


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: