Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Információk a passzívházról
Röviden és tömören: mi az a passzívház?

Egy épületszabvány, mely egyszerre ténylegesen energiahatékony, komfortos, gazdaságos és környezetbarát.
A passzívház nem egy márkanév, hanem egy építészeti koncepció, mely mindenki előtt szabadon áll.
Itt találnak passzívház-példákat. Passzívházkomponensek a régi építésű házaknál lásd: Passzívház régi építés esetén.

Egy áttekintést ezekről az információkról itt talál: Passzívház tartalomjegyzék.

A passzívházak energiát takarítanak meg - nem csak egy keveset, hanem átfogóan. A megtakarítás nem csak számszakilag papiron mutatható ki, hanem a gyakorlatban is. Ez a grafika mért értékeket mutat meglévő épületekben, alacsony energiaszintű házakban és passzívház lakótelepeken.

Mérési eredmények: A CEPHEUS (német)-Projekt 114 passzívház lakásában (a fenti grafika jobboldali részén) átlagosan 90 % megtakarítást mutattak a mérések. A passzívház egy tizes-faktorú-ház: A régi építésű házak átlagosan szokásos energiafogyasztásának csak a tizedét használja fel.

Kényelem: Az egymással összehangolt koncepció által egy új minőséget érünk el, mely megmutatkozik a nagyon jó kényelemben, egészséges lakótérben és az ennek ellenére vállalható építési költségekben (Rövidfilm a passzívház ablakok kényelméről - németül).

A passzívház-koncepció ingyenesen elérhető. Minden kompetens építész tud passzívházat tervezni. Ma minden új építés tervezésénél lépésről-lépésre elérhető a passzívház szabvány - ez az oldal ezt egy példán keresztül mutatja be. És ez nem csak lakóépületekre igaz.

Ökonómia: Gazdaságos a passzívházak építése? Ezen az oldalon találnak egy példaszámítást: Passzívházak gazdaságossága. A német kormány a KfW40-támogatási program keretei között támogatja a passzívházak építését.

Régi építés? A régi épületek modernizálása során is jó szolgálatot tehetnek a passzívházkomponensek - itt találhat erre példákat. Itt pedig gyakorlati tanácsokat: Energiamegtakarítás? Egyből helyesen! (2006.10.30-án)

Még több energiamegtakarítás: Mért pont passzívházat építsek, miért ne rögtön nulla-fűtési-energiájú-házat? Ebben az 1997-es dolgozatban (a mai szemszögből tett kiegészítésekkel) ez kerül megvitatásra. A nulla-fűtési-energiájú-ház jó dolog - de nagyon drága. A passzívház ugyanolyan jó - és megfizethető.

A passzívházak meglátogathatók: Évente egyszer megrendezésre kerül a Passzívház Napja. Ezen a napon több száz passzívház tulajdonos megnyitja kapuit, hogy minden érdeklődő számára lehetőség nyíljon, egyszer személyesen megélni, hogy milyen egy passzívházban lakni. A passzívház napjának a szervezője az

Ökológia: Sokan csodálkoztak, hogy a környezetvédelem nem ennek az oldalnak a legtetején található - és eleddig különös hangsúly nélkül maradt. A passzívházak saját mivoltukból kifolyólag fölülmúlhatatlanul környezetbarátok: mivel olyan kevés energiát fogyasztanak, mely energia környezeti problémák nélkül, tartósan az összes ember számára, a legtávolabbi jövőben is rendelkezésre fog állni. Ez olyan világosan felismerhető, hogy nem szükséges külön kiemelnünk. Sokkal fontosabb, hogy ez a fölülmúlhatatlan környezetbarátság a passzívházzal már ma minden építtetőnek és minden átépítésnél, vállalható költségek mellett rendelkezésre áll. Az a környezetvédelem, ami megéri, sokkal hatékonyabb, mint az a környezetvédelem, amiről csak beszélnek.

Passzívház építési projektek aktuális eredményei a Passzívház Konferencián munkacsoportokban bemutatásra kerül.

Több információ a Passzívház Konferenciákról: www.passivhaustagung.de.

Passzívház: kényelem hatékonyság által

A passzívház a világ vezető energiatakarékos építészeti szabványa: A fűtési energiamegtakarítás az új lakóépületekkel szemben elvárt törvényi előírásnál 80 %-kal több. A fűtési energiaszükséglet 15 kWh/(m²év) alatti, fűtési költsége havi 10 és 25 € között mozog; a magas energiaárak a passzívház-lakókat nem igen izgatják.

A passzívházak a különösen hatékony építőanyagok és a szellőztetéstechnika segítségével érik el ezt a hallatlan energiamegtakarítást: A komfortszinten nem spórolnak, sőt a komfortszint érezhetően javul (vö. a kényelem oldallal).

A passzívház azonban több, mint egyszerűen egy energiatakarékos ház. A passzívház-koncepció egy átfogó megközelítése a jutányos, minőségileg nagyértékű, egészséges és fenntartható építésnek. Mindenki egyszerűen megértheti a koncepciót:

  1. A mai új házak olyan légtömören készülnek, hogy a levegő megújulása pusztán a réseken keresztül nem megy kielégítően végbe. De a sokat ajánlott ablakon keresztüli szellőztetés sem hoz meggyőző eredményeket. A friss levegő nem csak a lakókomfort egy kérdése, hanem az egészséges élet szükségszerű velejárója. Ezért a lakásszellőztetés a jövőben minden lakóépület és lakásfelújítás kulcstechnikája.

  2. Persze, hogy a lakásszellőztető berendezések plusz beruházást igényelnek. A nagy hatékonyságú berendezések azonban érezhető energiamegtakarításhoz vezetnek. A passzívház-minőségű légkomfort szellőztetőberendezések gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé.

  3. Most jön a passzívház-koncepció döntő húzása: A friss kültéri levegővel egyébként is minden lakószobába érkezik levegő. Ha ez a levegő a fűtési funkciót is átveszi - túlzott légmennyiség felhasználása nélkül, levegő-visszakeringtetés nélkül, zaj és huzat nélkül - akkor a szellőztetés kétszeresen is megéri a pénzét.

  4. A "frisslevegő-fűtés" koncepciója csak egy csakugyan jó hőszigeteléssel ellátott házban lehetséges. A transzmissziós fűtési teher kevesebb kell legyen, mint 10 W/m², hogy a meleget is a friss levegő tudja hordozni.

Passzívház - ez a szó csúcs pozíciót jelent a következőkre vonatkozóan:

A ténylegesen optimális összhatás elérése érdekében egy energiamérleget kell készíteni az épület számára. Erre való a Passzívház-Projekt-Csomag (közismert német nevén a Passivhausprojektierungspaket - a fordító megjegyzése).

Többezer passzívházi lakóegységbe költöztek már be. Erre vonatkozó példákat a Passzívház Konferencia több munkacsoportjában is ismertettek:

A 2007 április 15-i kirándulás Bregenzben és környékén épült példákat látogat meg.

Itt még több információ található a passzívház-koncepcióról.

Itt a gazdaságosságról talál információkat.


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: