Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Hőszigetelés

Az energiatakarékos építés legfontosabb elve: egy az épület köré elhelyezett megszakítás nélküli hőszigetelő burok (sárga) lecsökkenti a hőveszteségeket, mint egy meleg kabát. Mivel a legtöbb hőszigetelő anyag nem légtömör, a szigetelő burok mellett kell még egy légtömör buroknak is lennie - ez így van itt is, ezt a piros színnel húzott vonal jelöli. Nagyon fontos a hőhidak elkerülése, amire egy külön tervezési módszer lett kifejlesztve, a "hőhídmentes kialakítás".

Igazából a hőszigetelés a fontos, nem pedig a hőtárolás. Arról, hogy a jó hőszigetelés újra és újra jól bevált, arról többet tudhat meg a következő oldalon: A hőszigetelés hatékonysága.

A meglévő épületekben az összes hőveszteség több, mint 70 %-áért a külső falak és a tető hővesztesége a felelős. Ezért az energiamegtakarítás legfontosabb eszköze a hőszigetelés javítása. Ez ráadásul magasabb komforthoz és jobb állagvédelemhez is vezet (vö. további információk a hőszigetelésről). A jobb hőszigetelést manapság a KfW-Förderbank nagyvonalú hitelekkel is támogatja; ami azonban nem csak emiatt gazdaságos, mint ahogy ezt egy gondosan előkészített analízis is mutatja.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a passzívház konferencia honlapjára:
Passzívház Konferencia

A passzívház témájával foglalkozó ezen tanfolyam összes oldalának tartalomjegyzéke:
Passzívház tartalomjegyzék

Link a Passzívház Intézet honlapjára:

Energiatakarékos házaknál az egész épületburok hőszigetelése kitűnő. Az épületburok azon épületelemeket jelenti, melyek a belteret elválasztják a kültértől. Belül kellemes klíma kell uralkodjon - kívül ezt az időjárás határozza meg.

Mivel Közép-Európában az időjárási viszonyokat október közepétől április végéig a hűvös és csapadékos idő jellemzi, az épületburkon belüli hőmérséklet magasabb lesz, mint a szabadban. Ekkor a burkon keresztül hő távozik - ha ez a hőveszteség nem kerül pótlásra, akkor relatív gyorsan bent is olyan hideg lesz, mint kint. Ezért ésszerű a hő távozásának határokat szabni - pontosan ez a feladata a hővédelemnek.

Minden építési módnál lehet jó hővédelmet alkalmazni, ami már eredményesen meg is történt: a nehézszerkezetes építésnél a faszerkezetes építésnél, a készházépítésnél, héjelem-technikájú építésnél, a fémszerkezetes építésnél és a vegyes szerkezetű építés minden formájánál.

Egy utólagos, nagyon jó hőszigetelés meglévő épületeknél is lehetséges. Az energiatakarékos házépítés tapasztalataiból egy fontos elv vezethető le:

"Ha már lúd, legyen kövér!"

- hővédelemnél ne spóroljunk a szigetelés vastagságával. A passzívháznál ezt komolyan veszik - mert a jó hővédelem az energiamegtakarítás egy nagyon gazdaságos útja.

Passzívházak hőszigetelési szintje

A külső falak, az aljzat és a tetőfelületek hőátadási tényezője a 0,10 és 0,15 W/(m²K) közötti tartományban van (közép-európai klímaviszonyok között, más klímára vonatkozó adatokat a Passzívház Konferencia tárgyal). Ez ma minden építési módnál csúcsértéknek felel meg, és a mai energiaárak mellett egyben a leggazdaságosabb értéknek is.

Ezáltal a téli hőveszteség elhanyagolhatón kicsi lesz. És mindehhez a belső felületek hőmérséklete majdhogynem megegyezik a levegőével, méghozzá túlnyomórészt függetlenül a fűtés módjától. Ez nagyon jó komfortszinthez és a légnedvességen alapuló építési károk elkerüléséhez vezet.

A jó hőszigetelés nyáron is védelmet nyújt a forróság ellen. A nyári jó komfortérzethez az ablakok megfelelő árnyékolása és kielégítő szellőztetés is fontos.

Passzívházakban a jó hőszigetelés és a légtömör építés kiválóan bevállt. Egy további alapelv a "hőhídmentes kialakítás": A szigetelés megszakítások nélkül az egész épület köré kerül kialakításra. Ezáltal elmaradnak a hideg sarkok és a túlzott hőveszteségek. Ez is egy hozzájárulás a nagyértékű, komfortos és kármentes építéshez.

11. Nemzetközi Passzívház Konferencia

A "Neues aus Forschung und Entwicklung" munkacsoportban a hővédelem, a légtömörség és az épületszigetelés új eljárásai kerülnek megtárgyalásra. A passzivházkomponensekkel történő felújítással foglalkozó munkacsoportok bemutatják, hogy a hővédelmi intézkedések a meglévő épületeknél is hatékonyan energiát takarítanak meg, javítják a komfortszintet és hozzájárulnak az állagmegőrzéshez.

Több információt a passzívházak számára megfelelő hővédelemről itt talál.

Információt a passzívházak gazdaságosságáról itt talál.

Passzívházak hővédelmével kapcsolatos termékeket itt talál.


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: