Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Kiegészítés a lakásszellőztetés témájához:
Milyen gyakran kell szellőztetni?

Miért olyan fontos az elegendő friss levegő bevitele? A fenti grafika egy hálószoba nedvességterhelését mutatja. A helyiségben (különösen éjjel) folyamatosan nedvesség kerül a levegőbe. Ha a levegő nem cserélődik, akkor megemelkedik a relatív nedvességtartalom - az emelkedő levegőnedvesség ezen fázisai jól felismerhetők. Az is jól látható, hogy a légnedvesség minden átszellőztetésnél gyorsan sokkal kisebb értékre süllyed (alsó csúcsok). Ezek a lakók ráadásul több, mint kétszer szellőztetnek naponta - a nedvesség trendje mégis egyre jobban emelkedik és hosszú időn keresztül jelentősen meghaladja a 60 %-ot. A zöld görbe a helyiség nedvességtartalmát mutatja a kültérrel határos fal belső felületének közelében. Ott rendszeresen eléri a 80 %-ot. Ezek olyan feltételek, amelyek mellett a penészgomba jól tud fejlődni. Összegzés: A mérés alatt elért összes légcsere nem elégséges, jelentősen többet kell szellőztetni.

Megjegyzés A: A fenti ábrán bemutatott szituáció nem egyedi eset, sokkal inkább ez az általános. Ezáltal érthetővé válik, hogy miért található olyan sok nedvességből eredő kár Németországban.

Megjegyzés B: Az elégtelen légcsere kihatásai a példabeli grafikában a vízgőzkoncentráción (nedvességen) keresztül került bemutatásra. Mindemellett egy helyiség levegője rengeteg más problematikus anyagot is tartalmaz: radont, FOS-t, finom port, stb. Elégtelen légcserénél ezek koncentrációja is szükségtelenül magas. Egy egészséges légcsere ezért nem csak a kényelem kérdése, hanem az egészséges lakókörnyezet előfeltétele is.

Hogyan függ össze a légnedvesség a lakásszellőztetéssel?
Itt talál erre egy magyarázatot.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a passzívház konferencia honlapjára:
Passzívház Konferencia

A passzívház témájával foglalkozó ezen tanfolyam összes oldalának tartalomjegyzéke:
Passzívház tartalomjegyzék

Link a Passzívház Intézet honlapjára:

Miért nem elég naponta kétszer ablakot nyitni?

Nagyon egyszerű - kérem számoljon utána:

  • Ha az ablak átszellőztetéskor elég hosszú ideig nyitva van, akkor az elhasználódott benti levegő mind kicserélődik friss kinti levegőre.
  • Ha a csere teljességében végbement, akkor hosszabb ideig már nincs értelme az ablakot tovább nyitva hagyni (minek friss levegőt friss levegőre cserélni?).
  • Egy átszellőztetés (kereszthuzat) így pontosan egy egyszeres légcserét visz véghez.
  • Napi két átszellőztetésnél ez 24 óra alatt kétszeres légcserét eredményez: ez 2 / 24 h-1 átlagos légcserének felel meg, ami nem éri el még a 0,1 h-1 értéket sem.

Azt, hogy az óránkénti 0,1-szeres légcsere az egészség és a kényelem szempontjából nem elégséges, senki sem vitatja (vö. bal oszlop).

Milyen sűrűn kell átszellőztetni?

Egy általános érvényű választ nehéz adni erre a kérdésre: ahhoz túl egyediek a feltételek, úgy mint az ablak mérete, a lakás fekvése, stb.

Mivel azonban manapság a legtöbb lakó még nem rendelkezik légkomfort szellőztetéssel, ezért a 23-as munkacsoportban az ablakon keresztüli minimális szellőztetést is megvizsgáltuk. Ez az analízis azt mutatja, hogy egy hozzávetőlegesen elégséges légcsere egy szellőztetőberendezés nélküli házban

napi legalább négyszeri átszellőztetés

elvégzését igényli - lehetőleg nagy időbeni távolságra egymástól, lehetőség szerint 6-órás intervallumban [Feist 2003]. Ez az ajánlásunk az összes olyan lakó számára, akinél még nincs otthon szellőztetőberendezés.

És így megy jobban: légkomfort szellőztetés

A szellőztetés csak akkor funkcionál ténylegesen jól, ha a terhelt levegő folyamatosan elszívásra kerül a konyhából, a fürdőszobából, a WC-ből és az egyéb terhelt levegőjű helyiségből. A friss, még el nem használódott kültéri levegő ellentételezésként befúvásra kerül a nappaliba, a gyerekszobába, a dolgozó- és hálószobába.

Itt további információ található a passzívház-lakásszellőztetés témakörében.

[Feist 2003] Feist, Wolfgang: Szellőztetésstratégiai ajánlások, a kedvező költségű passzívházak munkacsoport 23. protokolkötetében, Passivhaus Institut, 2003 ( Link a publikációs listához (németül), PDF, 200kB)


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: