Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Hatékonyság és hatásfok

Az ábra mutatja, hogy a jobb hatékonyság többet foglal magába, mint csak a jobb hátásfokot. Az elgázosító hatásfoka ugyan magasabba a nagy hatékonyságú hűtőszekrénynél (jobb oldalon) - de a lényeges hatékonyságjavulást a ház jobb hőszigetelése okazza. Ezáltal az arány

Hűtési térfogat / "Hűtőenergia"

egész jelentősen megjavul. "Hűtőenergia" szigorúan véve nincs: az aktívan elvonandó hőmennyiségről van szó.

További információ az aktuális Passzívház Konferenciáról: www.passivhaustagung.de.

Egy további példa: szállítási hatékonyság. Vannak járművek, melyek ugyanazon szolgáltatásra (1 személy 100 km-re történő elszállítására)

12 liter/100 km (egy meglehetősen régi autó)
7 liter/100 km (egy mai új átlagos autó)
3 liter/100 km (egy mai új átlagos autó)
1 liter/100 km (az 1-literes-autó vagy "hypercar" prototípusa)
0 liter/100 km (egy súrlódásmentes autó egy brachistochron-pályán)

üzemanyagot használnak fel.

Brachistochron-pálya? Lásd ábra. Már Galilei is tudta: A-ból B-be a leggyorsabb út energiafelhasználás nélkül homogén nehézségi mezőben. Pontosabban akarja tudni? Töltse le a következő cikket

Wissensch_Kultur_Passivhaus.pdf (német)

ott nem csak a brachistochrone kerül elmagyarázásra, hanem az is, hogy mit jelent az exergia és az anergia, és hogy a mindennapokban miért nem tudott még Galilei teljesen érvényesülni Arisztotelésszel szemben.

Összegzés: A legtöbb szolgáltatáshoz nincs szükség semennyi energiára; vagy mindenesetre tetszőlegesen kevés elegendő belőle - amennyiben a veszteségeket konzekvensen el tudjuk kerülni. Ez azért van így, mert a szolgáltatások dimenziója nem az energia, hanem egy állapot fenntartása.

Az energiahatékonyság javítása ezért eddig szükséges energiát szinte teljesen helyettesíthet. Az "energiahatékonyság" majdhogynem egyenértékű egy új energiaforrással - de csak majdhogynem, mert az energiahatékonyság annál sokkal jobb. Az energiahatékonyság tiszta, kimeríthetetlen és használata során ingyenes. Az energiahatékonyságot mindenhol fel lehet használni. És: az energiahatékonyságot itt Európában "elő tudjuk állítani", az intelligens termékekbe a kezdetektől fogva bele van integrálva - a felhasználok előnyére (alacsonyabb üzelemeltetési költség és jobb komfort formájában), a gyártok előnyére (magasabb minőség és ezáltal nagyobb értékteremtés formájában), a népgazdaság előnyére (belső foglalkoztatottság formájában) és a környezet előnyére (klímavédelem).

Csak nyertesek vannak - az energiaszolgáltatók is hozzájuk tartoznak, ha megfelelő időhorizontban gondolkodnak: pl. az olajjal történő ellátás is hosszabb ideig és sokkal kisebb rizikóval fenntartható, ha a felhasználás hatékonysága döntően javul.

Azt, hogy mely pontokon lehet az energiahatékonyságot döntően javítani, az energiamérleg pontos analízise mutatja meg.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a passzívház konferencia honlapjára:
Passzívház Konferencia

A passzívház témájával foglalkozó ezen tanfolyam összes oldalának tartalomjegyzéke:
Passzívház tartalomjegyzék

Link a Passzívház Intézet honlapjára:

Egy széles körben elterjedt tévedés, hogy a "hatékonyság" megegyezik a hatásfokkal. Ez csak akkor igaz, ha mindkettő a képlet jobb oldalán áll

Hatékonyság = Haszon / Ráfordítás

és "energia" vagy "teljesítmény" a dimenziójuk. Az elért haszonnak azonban nagyon gyakran nem az energia a dimenziója. Lehet pl. egy utazási teljesítményről szó (aminek "mérföld" az egysége). A ráfordítás pl. az üzemanyag (egysége "gallon") és a szolgáltatás hatékonysága

Utazási teljesítmény / Üzemanyag

a mértékegysége pedig "mérföld/gallon". Európában ennek a fordítottja

Ráfordítási koefficiens = 1 / Hatékonyság

került bevezetésre; azaz: a specifikus üzemanyagfogyasztás liter/(100 km)-ben. Ilyen, a hattékonyságot jellemző mértékek nem hatásfokok - ezek nem dimenzió nélküliek. Nem lehet helyettük egy hatásfokot bevezetni, mert a haszon dimenziója a legtöbb esetben nem az energia. És nem létezik "fizikai okokból szükséges minimális energiamennyiség" a haszon eléréséhez; az ellentétes feltételezés szintén egy széles körben elterjedt tévedés - a "minimális energiamennyiség" a legtöbb esetben ugyanis nulla (vagy a nullánál extrém kicsivel nagyobb érték).

Ez egy kisstílű akadémiai kérdés? Nem, egyáltalán nem.

Miközben pl. a kazánok hatásfoka nem emelkedhet 100 % fölé (az energiamegmaradás törvénye miatt) és ma már 90 %-os értékek elérésre kerültek, a hőalkalmazások hatékonysága (pl. fűtött lakófelület/hőenergia) gyakorlatilag tetszőlegesen javítható, gondoljunk a jobb hőszigetelésre. Ha csak a hatásfok volna fontos, alig maradna energiamegtakarítási potenciálja a fűtésnek. A tágabb értelmezésből kiindulva világossá válik, hogy a szükséges "hőigény" jobb szigeteléssel nulla közeli értékre csökkenthető; azaz nagyon nagy hatékonysági potenciállal állunk szemben. Hogy ez a gyakorlatban is működik, azt a számos megépített és lakott passzívház mutatja.

Sok más energiaalkalmazásnál hasonló a helyzet: kiváltképp az ellátási lánc végénél, az energia végfelhasználásánál, van a jobb hatékonyságra jelentős potenciál.

Példák:

  • A hőtárolókat lényegesen jobban le lehetne szigetelni és ezáltal a hőmérséklet megtartásához felhasznált energiát jelentősen lehetne csökkenteni (termoszkanna-elv).
  • Ugyanez igaz a hőt vezető vezetékekre (különösen a melegvíz- és cirkulációs vezetékekre).
  • Hő visszanyerhető a fürdés és zuhanyzás meleg lefolyóvizéből.
  • Szigetelés, ami hőveszteségek ellen véd, ugyanolyan hatékony a hűtőszolgáltatásoknál (vö. a bal felső példával).
  • Az energia visszanyerése ipari folyamatoknál is lényegesen hatékonyabban használható. Egy példa erre a "ellenirányú sütő": a készre sütött áru (forró!) egy szállítóeszközön a még hideg és meg nem sütött áruval szemben mozog.
  • Az energiaintenzíven előállított anyagok anyaghatékonysága és újrahasznosítása (recycling) is csökkenti az energiafelhasználást.

Az összes szolgáltatás, mely ma energiaráfordítást igényel, konzekvens analízise mutatja: fizikai szempontból túlnyomórészt nem egyensúlyi állapotok fenntartásáról van szó. Ezek azonban intelligens folyamatirányítással rendszerint átalakíthatók egyensúlyi állapotokká, melyekhez már extrém kevés energia elegendő. Példák:

  • Meleg lakás: nem egyensúlyi állapot "magas belső hőmérséklet" a "hideg környezettel" szemben. Intelligens folyamatirányítás: hővédelem minden formában. Gyakorlati megvalósítás: passzívház.
  • Klimatizált lakás: nem egyensúlyi állapot "hűvösebb belső hőmérséklet / nem nedves" a "forró környezettel / párás" szemben. Intelligens folyamatirányítás: hővédeleme, hő- és nedvességvisszanyerés. Gyakorlati megoldás: passzívház kompaktkészülékkel.
  • Hideglánc: nem egyensúlyi állapot "hűvösebb hűtőhőmérséklet" a "melegebb környezettel / párás" szemben. Intelligens folyamatirányítás: hővédelem. Gyakorlati megvalósítás: vákuumszigetelt hűtőhelyiség.
  • Szállítás: nem egyensúlyi állapot "nem súrlódásmentes mozgás". Intelligens folyamatirányítás: súrlódáscsökkentés, fékezési energia visszanyerése. Gyakorlati megvalósítás: hypercar, 1,5-literes autó.

Vissza az energiahatékonyság oldalára.

Részletes, ingyen letölthető cikk az energiahatékonyságról (492 kB - német).


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: