Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Hőhídmentes kialakítás - nem csak passzívházaknál jó

Passzívházaknál a hőhidak okozta hőveszteség nagyon erősen lecsökkentésre kerül. Olyan erősen, hogy a hőhídveszteséget többé nem kell figyelembe venni. Egy link a szakemberek számára: Hőhídmentes kialakítás szakembereknek.

Példa a fal és a hőszigetelt alaplemez hőhídmentes csatlakozására.

Az építkezésen a gázbetonelemek beépítése legalsó sorként egyszerűen kivitelezhető. A képen egy csekély színeltérés jelzi a gázbeton jelenlétét.

A hőképfelvétel egy passzívház külső falának belső oldaláról a lábazatnál bebizonyítja ezt: nincs már semmilyen hideg folt. A gázbetonnal történő elválasztás sikeres. (Felvétel: PHI a darmstadt-kranichsteini passzívházban)

És így néz ki, ha a termikus szétválasztás hiányzik: egy hideg csík (kék) látható a lábazati élen (Fénykép: Klaus Michael, a Niedrigenergie Institutes Detmold vezetője, a Passzívház Konferencia rendszeres munkacsoport-vezetője). Ez gyakran nedvesedási károkat eredményez. Hőhídmentes kivitelezéssel mindez elkerülhető - új épületeknél gyakorlatilag "nulla" pluszköltséggel.

A hő megkeresi a fűtött helyiségből kivezető útját. Eközben a legkisebb ellenállás irányába megy. És ez nem feltétlenül kell egyenesen egy szerkezeti elemen keresztül vezessen. A meleg számára gyakran egy "helyi kerülőút" egyszerűbben vehető, mint a közvetlen út. Ezekben az esetekben beszél a a szakirodalom egy "hőhídról".

A hőhidak következményei:

  • Megváltozott, általában lecsökkent belső felületi hőmérséklet; ez a legrosszabb esetben az épületelem átnedvesedéséhez és penész kialakulásához vezethet.
  • Megváltozott, általában megemelkedett hőveszteség.

Mindkettő elkerülhető egy passzívháznál: A felületi hőmérséklet mindenhol olyan magas, hogy sehol sem keletkezhet kritikus nedvességterhelés - és a fennmaradó hőveszteség elhanyagolhatóan alacsony. Ha a hőhídveszteség kisebb, mint egy határérték (ami 0,01 W/(mK)-ben került meghatározásra), akkor a csomópont kielégíti a "hőhídmentes kialakítás" kritériumát.

Ha a hőhídmentes kialakítás kritériumai mindenhol betartásra kerül, akkor a tervező és az építtető nem kell, hogy aggódjon a hideg és nedves felületek miatt - és a ráfordítás az energiamérleg kiszámítására is sokkal kevesebb.

A hőhídmentes kialakítás szubsztanciálisan jobb csomópontokhoz vezet. Ezáltal növekszik a szerkezet tartóssága - és fűtési energia kerül megtakarításra.

A 11. Passzívház Konferencia szakkiállításán képviselt, az épületburokhoz termékekkel rendelkező gyártók általában rendelkeznek a Passivhaus Institut minősítésével, ami igazolja, hogy minden általuk dokumentált csomópont hőhídmentesen került kialakításra.

Az ábra egy körös-körül hőhídmentes épületburkot mutat, mint ahogy az a hannover-kronsbergi "Lummerlund" településen realizálásra került - Építészek: Grenz és Rasch, Büro Faktor 10. Irodalom: CEPHEUS-tanulmány Nr. 18, "Klimaneutrale Passivhaussiedlung Hannover Kronsberg", ingyenesen beszerezhető a www.proklima-hannover.de címen.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a passzívház konferencia honlapjára:
Passzívház Konferencia

A passzívház témájával foglalkozó ezen tanfolyam összes oldalának tartalomjegyzéke:
Passzívház tartalomjegyzék

Link a Passzívház Intézet honlapjára:


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: