Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Ablak és kényelem: a minőségi különbség

A minőségi különbség hideg külső hőmérséklet esetén mutatkozik meg.

A következő rövidfilmben a külső hőmérséklet -14 °C, a helyiség hőmérséklete pedig 20 °C.
Ekkor egy átlagos EnEV-ablak (a német hőtechnikai szabványnak megfelelő ablak - a fordító megjegyzése) felülete átlagosan csak 13 °C körüli. A levegő a felületnél lehül. A hideg levegő az ablak mentén leszáll, mivel sűrűsége nagyobb a körülötte lévő levegőnél. A talajhoz érve a levegő irányt vált és szétterül, mélyen be a helyiség belsejébe. Megfigyelhető egy vándorló, kék színű hideg levegőréteg. A talaj fölött 10 cm-rel csak kb. 17 °C-os levegőhőmérséklet uralkodik, 1,10 m magasságban 20 °C. A fej és láb közötti hőmérsékletkülönbség (ülő testhelyzetben - a fordító megjegyzése) egy átlagos EnEV-ablaknál kb. 3 °C. Legalábbis akkor, ha nincs fűtőtest az ablak alatt.

Ennyit az EnEV-ablakról, mely a film első részében fehér háttérrel látható. Most következzen a passzívházablak, melynek csak fele akkora a hővesztesége - a passzivházablak felületi hőmérséklete ezáltal kb. 16 °C. A filmben a háttérszín világossárgára vált, amikor az ablak egy passzívházablakra kerül kicserélésre. Most kevesebb és lényegesen melegebb levegő száll le az ablak mentén - a hideg levegőréteg eltűnik, a talaj fölött is megemelkedik a levegő hőmérséklete, mégpedig 18,4 °C-ra. A fej és láb közti hőmérsékletkülönbség egy passzívházablaknál csak 1,6 °C - a nemzetközi szabvány komfortérzetre vonatkozó feltétele teljesül. Passzívházablak mellett a lakóhelyiség komfortszintje kellemes, attól függetlenül is, hogy hol helyezkednek a fűtőfelületek, és milyen módon kerül a meleg bejuttatásra. Természetesen feltételezve, hogy az egyéb szerkezeti elem is teljesíti a passzívházszabvány követelményeit.

Az IG-Passivhaus Deutschland (Német Passzívház Szövetség - a fordító megjegyzése) tagjai letölthetik a rövidfilmet egy nagyfelbontású változatban az IG Passivhaus Deutschland tagjai számára fenntartott intranetről (Vorträge/Rundbriefe menüpont). A hőmérsékletrétegződés a FLUENT-nevű CFD-programmal került kiszámításra Jürgen Schnieders által a PHI-ben (CFD = angolul: computational fluid dynamics, németül: numerische Strömungsmechanik, magyarul: numerikus áramlásmechanika). Ez egy nagyon modern és nagy ráfordítást igénylő módszer, amivel többek között repülők, pl. a Space-Shuttle optimalizálását végzik. Épp a szabad áramlás kiszámítása, aminél a helyiségben mindig jelen van valamilyen turbulencia, még manapság is megkívánja a fizikai peremfeltételek nagyon gondos figyelembevételét.

Az itt bemutatott eredményeket részletesebben a következő tanulmány tartalmazza:

Pfluger, R.; Schnieders, J.; Kaufmann, B.; Feist, W.: Hochwärmedämmende Fenstersysteme: Untersuchung und Optimierung im eingebauten Zustand (Anhang zu Teilbericht A), Internet-Publikation pdf, 3,5 MB (Vigyázat, nagy fájl!).

A CFD-szimuláció eredményei egy passzívház-lakóhelyiségben végzett mérések segítségével leellenőrzésre kerületek Jürgen Schnieders, Werner Betschart és Wolfgang Feist által, az erről szóló publikáció:

Schnieders, J.; Betschart, W.; Feist, W.: Raumluftströmungen im Passivhaus: Messung und Simulation; HLH 03-2002, 61. oldal. Rövid összefoglaló az interneten: Lakók tapasztalatai (németül)

A légrétegződésről készült mérések egy lutzerni passzívházban, megfelelően finom diszkretizálás esetén, meglehetősen jól megegyeznek A FLUENT-nevű program CFD-szimulációival.

Egy melegablak 0,8 W/(m²K) alatti Uw-értékkel nagyon jó komfortszintet garantál.

A gyakorlat megerősíti ezt:
A kép egy passzívházablak belső termográfiáját mutatja: Az üvegezés és a keret felülete egyöntetűen meleg (ezen a képen 18-19 °C; a külső hőmérséklet 2,5 °C, a szobahőmérséklet 22 °C).

Több információ a bregenzi Passzívház Konferenciáról: www.passivhaustagung.de.

Mire kell ügyelni a passzívházablakoknál?

A passzívház számára döntő a komfortérzeti kritérium. Ezt mutatja a hőmérsékletrétegződés animációja. Az ablak belső felületének közép felületi hőmérséklete nem szabad, hogy túl alacsony legyen. Ehhez minden éghajlati régiónál levezethetők az ablak U-értékére vonatkozó követelmények. Közép-Európára a következő érték adódik:

Követelmény:

Az ablak U-értéke nem lehet nagyobb,
mint 0,8 W/(m²K).

Ezt a Passivhaus Institut vizsgálja és a
-logóval igazolja.

Még több információ a passzívházablakról.

11. Nemzetközi Passzívház Konferencia

Különböző felépítésű passzivházablakok megtekinthetők a kisérő kiállításon. Egyébként: az ablakgyártás ezen csúcstermékei nagyon jól alkalmazhatók meglévő épületek felújításánál is.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a Passzívház Intézet honlapjára:


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: