Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Az olcsó energia vége

Az olaj árának alakulása a múltban

Az 1. ábra a nyersolaj árának alakulását mutatja 1960 és 2006 között. A fejlődés mindenek előtt erős kilengéseket mutat - de egy egyértelmű trend is felismerhető, és ezt "up"-nak hívják. Ezt a trendet a berajzolt trendgörbe is jelzi. Aminek nem szabad lennie, az nem lehet: Erről minden meghatározó erő hosszú időn át megegyezésben volt. A magas energiaár nem éppen ösztönzőleg hat a konjunktúrára. Ezért ezt a lehetőséget már előre ki kellett zárni. Hogy a valóság máshogy alakult, mint a derék kívánság, azt egyszerű felismerni. Sokkal kevésbé keményen érintett volna minket, ha a gazdaság és a társadalom eléggé korán hozzászokott volna a magasabb energiaárakhoz.

Az olaj még hosszú időn keresztül meghatározza az árszintet

A kőolaj még mindig a legfontosabb energiahordozója a világméretű energiaéhségnek: És a kőolaj még hosszú időn keresztül domináns is fog maradni és meg fogja határozni az energia árát. Ez látszik a Nemzetközi Energia Ügynökség munkáiból [IEA 2001].

Az olajár meghatározó tényezői

Természetesen az olajár már jövőre is összeomolhat. Ez az egyik tulajdonsága ezeknek a spekulációk által irányított piacoknak, hogy majdhogynem kiszámíthatatlanok. Talán ez is egy jó ok arra, hogy a függőséget egy kicsit csökkentsük? De vizsgáljuk meg mégegyszer a fejlődést azon okok fontosságának fényében, melyek a jelenlegi magas árakhoz vezettek:

 • Európa és Észak-Amerika termelési kapacitása csökken
  - ez a trend a jövőben csak erősödni fog.
 • Yukos (Oroszország), szabotázsok és merényletek Irakban
  - ez csak egy "aktuális probléma" - Ki tudja megmondani a jövőbeni biztonsági helyzetet?
 • Emelkedő igény Kínában
  - ez még csak a kezdet; és nem csak Kína igénye nő. Ez a közép- és hosszútávú fő hajtóerő.
 • 4 hurrikán 6 héten belül (ez 2004-ben történt meg)
  - egyenlőre csak egy aktuális probléma; 2005-ben több, mint 25 hurrikán volt, 2006-ban a legtöbb szélvész az amerikai kontinens elérése előtt észak felé fordult. De: a jövöben növekvő számú problémát vet fel a klímaváltozás kihatása, mely az extrém időjárási jelenségek veszélyét bizonyítottan növeli.
 • Az OPEC kapacitásának határai
  - ez középtávon még orvosolható; de hosszútávon mindenhol elérjük a kapacitás határait, vö. "peak oil".

Következtetés a jövőbeni árszintre (vö. 1. ábra)

Megkiséreljük folytatni a közép energiaár-trendvonalat; nem prognózis, amit teszünk, hanem egy megalapozott extrapoláció, az előbbiekben leírt analízis alapján. Az energiaár exponenciális emelkedésére nem fog sor kerülni - van elég helyettesítési potenciál; de az energiaár középértéke a lényeges időszakokban, amikor egy új vagy egy felújított épület fűtési energiát igényel, aligha lesz alacsonyabb, mint a mai napi árak. Erről érdekes módon szintén egyezség van a gazdasági szakemberek között. Mindenesetre az erre vonatkozó okok nem új eredetűek. Az, hogy az áremelkedének valamikor be kellett következnie, ismert volt - csak hogy ez pontosan mikor történik meg, azt nem volt egyszerű előrelátni. A jelenlegi, inkább a trend fölött lévő ár, még akár egyszer vissza is eshet - a trendvonal ezt figyelembe veszi.

Milyen energiaárral kell akkor számolni? Egy 60 Cent/literes közép olajárból, az éves felhasználási fok (90 %) bevonásával, 6,7 Cent/kWh érték adódik. Ehhez jön még a ráfordítás a segédenergiára (kb. 0,3 Cent/kWh) és a rendszerköltségek változó része (több, mint 1,6 Cent/kWh) - összességében egy 9 Cent/kWh-s jövőbeni közép hőárral számolhatunk. A CO2-visszatartás költségei itt még nem lettek figyelembe véve.

Mi a teendő?

A kilátások tényleg nem lennének túl kedvezőek, ha a világpiac energiaimportjára lennénk utalva a meglévő szint fenntartásával. Szerencsére azonban nem vagyunk: a hazai kiváltóenergia olyan áron áll rendelkezésre, ami már a jelenlegi energiaárak mellett gazdaságilag is versenyképes (energia fa és biomassza bázison, áram szél- és vízerőműből, hőszivattyú). Sajnos ezen energiaforrások mennyisége behatárolt - de ez sem kell problémát okozzon, mert jobb energiahatékonysággal energiaszükségletünket a negyedére (vagy még kevesebbre) csökkenthetjük. A jövőbeni energiaárakra való tekintettel ez is gazdaságos. A passzívház egy példája a különösen energiahatékony megoldásoknak. A passzívházak valamivel magasabb befektetési költséget igényelnek, mint a hagyományos házak. Ezért fontos egy átgondolt finanszírozás. A Passzívház Konferencia munkacsoportjai foglalkozni fognak evvel a kérdéssel.

Irodalom

[IEA 2001] Internationale Energie Agentur: World Energy Outlook; IEA-Press, 1. edition, Oct. 2001


A passzívház valóban energiahatékony, komfortos, gazdaságos és környezetbarát.
A passzívház nem márkanév, hanem egy építési koncepció, amely mindenki előtt nyitva áll.
Itt a passzívházra találnak példákat: Passzívház példák.
Részletesebb információkért válassza ezt a linket: Passzívház információ.
Régi építésű ház esetén is felhasználhatóak a passzívházkomponensek, lásd: Passzívház régi építésnél.
Egy áttekintést további információkról itt talál: Passzívház tartalomjegyzék.


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: