Dr. Wolfgang Feist   P A S S Z Í V H Á Z   T A N F O L Y A M a   a Passzívház Akadémia Kft. gondozásába

Ha van kérdése az oldallal kapcsolatban, tegye fel!

Passzívházak mindig légkomfort lakásszellőztetéssel

A légkomfort lakásszellőztetés elve: Az elhasznált levegő (barna) a leginkább terhelt helyiségekből folyamatosan elszívásra kerül. A tartózkodási helyiségekbe friss levegő (világoskék) kerül befúvásra. A jó levegő fontos előfeltétele az egészséges, kényelmes lakásnak.

Ilyen egyszerűen működik egy keresztáramú hőátadó: az elhasznált beltéri levegő (piros) átáramlik egy csatornán és hőt ad le a felső és alsó lemezeknek. Ezután lehülve távozik a szabadba (narancssárga). A lemezek másik oldalán saját csatornákon keresztül áramlik be a friss levegő a szabadból. Felveszi a hőt, és immáron felmelegedve (de még mindig épp olyan frissen) kerül befúvásra a belső légtérbe (világos türkisz). Az ellenárm-elv miatt a hőmérsékletkülönbség majdhogynem 100 %-ban átadásra kerül.

A hővisszanyeréssel az energia megtakarítása nem csak költségtakarékos és környezetbarát, hanem egészséges is: folytonos ablaknyitogatás nélkül, mindig friss a levegő a házban. Ez minden épületre igaz, nem csak a passzívházra.

Hogyan függ össze a légnedvesség a lakásszellőztetéssel? Itt talál erre egy magyarázatot.

Link a passzívház információk kezdőoldalához:
Passzívház alapok

Link a passzívház konferencia honlapjára:
Passzívház Konferencia

A passzívház témájával foglalkozó ezen tanfolyam összes oldalának tartalomjegyzéke:
Passzívház tartalomjegyzék

Link a Passzívház Intézet honlapjára:

Minden tervezés legfontosabb célkitűzése a lakók számára egészséges és kényelmes otthont biztosítani. Emiatt a kiváló levegőminőségről semmiféleképp nem lehet lemondani. Jó levegőminőség csak akkor érhető el, ha az "elhasznált" levegőt rendszeresen kicseréljük friss kültéri levegővel. Napi két ablaknyitás ezt nem oldja meg. ( Miért nem?)

A szellőztetés csak akkor működik megfelelően, ha a konyhából, a fürdőszobából, a WC-ből és az egyéb terhelt helyiségekből a terhelt levegő folyamatosan elszívásra kerül. A friss, még el nem használódott kültéri levegő ellentételezésként beszívásra kerül a nappaliba, a gyerekszobába, a dolgozó- és hálószobába. A baloldalon lévő grafika ezt az elvet mutatja.

Pontosan annyi friss levegő kerül felhasználásra, mint amennyit a helyiség kényelme és a lakók egészsége megkíván. A lakótérbe csak kültéri eredetű levegő kerül - levegővisszaforgatás nem történik. Ezáltal a léghigiénia egy magas foka kerül betartásra.

Így, az eddig leírtak alapján, a szellőztetés működhetne egy egyszerű légelszívó-berendezés és a kültérbe vezető légáteresztő nyílások segítségével is. A kültéri légáteresztő nyílásokon keresztül friss (hideg) kültéri levegő jutna, mindig a megfelelő mennyiségben, a helyiségekbe. Egy passzívház számára azonban a szellőztetési hőveszteség, amit a kiszellőztetett, elszívott meleg levegő okoz, túl magas lenne. Az energiamérleget csak túlontúl magas fűtési teljesítménnyel lehetne egyensúlyba hozni.

Passzívházak Közép-Európában csak nagy hatékonyságú hővisszanyeréssel működőképesek. Így a kifújt levegő hője visszanyerésre kerül és egy hőcserélőben a befújt levegőt melegíti anélkül, hogy a légáramok keverednének. A legmodernebb légtechnika ma már 75-90 %-os hővisszanyerést tesz lehetővé. Ez ellenáramú hőcserélőkkel és speciális, energiahatékony ventillátorokkal (különösen nagy hatékonysággal működő ún. EC-motorok által meghajtva) érhető el, amiáltal a visszanyert hő az áramfelhasználás 8-15-szörösét teszi ki.

Itt további információ található a passzívház-lakásszellőztetés témakörében.

A passzívházak számára kifejlesztett nagy hatékonyságú szellőztetőberendezések meglévő épületek modernizálása során is megállják a helyüket. Ezesetben a levegőminőség javítását szolgálják, biztosítják, hogy ne legyen penészedés az épületek vázszerkezetén és segítenek energiát megtakarítani.

A szellőztetőberendezések hatékonyságának a javítására egy további lehetőséget kinálnak a földhőcserélők. A föld télen átlagosan melegebb, nyáron hidegebb, mint a kültéri levegő. A friss levegőt ezáltal a föld képes előmelegíteni, illetve előhűteni. Ez történhet közvetlenül egy légcsatornán keresztül (levegő-föld hőcserélő) vagy közvetve egy hidraulikus berendezés által (folyadék-föld hőcserélő).

A passzívház konferencia egyik munkacsoportja a légtechnikában elért aktuális előrelépésekről számol be.

A kisérő szakkiállításon a passzívház légtechnika testközelből megszemlélhető: Legmagasabb hatékonyságú szellőztetőgépek, melyek halkan dolgoznak és alkalmasak a lakásszellőztetésre.

Szellőztető kompaktkészülékek - melyek a teljes épületgépészet szellőztetőberendezésbe való integrációját valósítják meg, ami predesztinálja őket a passzívházban történő felhasználásra.


Szerző: Dr. Wolfgang Feist,
a német Passzívház Intézet vezetője


Link a német
Passzívház Intézet
honlapjára: