Ki tud megfizetni egy passzívházat?

Passzívházat építeni elsősorban nem pénzügyi döntés, hanem minőségbeli döntés.

Egy passzívház szerkezetkész állapotban durván 20 %-kal kerül többe, mint egy ugyanakkorra hagyományos ház. Nézzük meg, hogy Ön ezt megengedheti-e magának!?!

Ha belefér a költségvetésébe...

... akkor nem azt kérdezi, hogy meg tudja-e fizetni, hanem azt, hogy érdemes-e megfizetnie? Ér-e annyival többet egy passzívház, mint amennyivel drágább a bekerülési költsége? Illetve mennyi idő alatt fizeti vissza a többletköltséget, hisz azt ígérik, hogy egy idő után megtérül?

Amiben jobb egy passzívház: érezhetően jobb hőkomfort és légkomfort; stressz-, por- és allergénszegény, egyszóval egészségesebb környezet.
Vajon mennyit ér, ha mondjuk Ön összességében egy évvel tovább él?
Érnek ezek a dolgok Önnek annyival többet? Megengedheti ezt Önmagának és családjának?
Hosszútávon -márpedig egy lakás esetében megengedhető a hosszú távú gondolkodás- egy passzívház nem drágább, mint egy hagyományos ház.
Megengedheti magának, hogy hosszútávon, 30-40-évben gondolkodjon?
Érdemes-e évtizedeken keresztül lényegesen jobb körülmények között élni, ha ráadásul nem is kerül többe és meg is tudja engedni magának?

Ha nemigen fér bele a költségvetésébe...

... akkor vizsgáljuk meg, hogy milyen költségcsökkentő lehetőségek állnak rendelkezésére.

Pince?

Ha csak a gépészet elhelyezése miatt építene pincét, akkor arról nyugodtan lemondhat! A komplett passzívház gépészet (légkomfort szellőztetés, hővisszanyerés, fűtés, használati melegvíz-készítés egy 200 literes bojlerrel együtt) elfér egy lakásban 60 x 60 cm (pl. drexel und weiss aerosmart S), de egy családi házban is 60 x 120 cm (pl. drexel und weiss aerosmart M, L vagy XLS) alapterületen! Gondolja meg, hogy az Ön esetében mi a célszerűbb, hagyományos ház pincével, vagy passzívház pince nélkül?

Minden ablaknak nyithatónak kell lennie?

A 3-rétegű passzívházablakok lényegesen nehezebbek, mint a 2-rétegű hagyományos ablakok, emiatt igényesebb vasalatra is van szükség náluk. Viszont az ablakok kinyitására nemigen van szükség, hisz a szellőztetést folyamatosan elvégzi a légkomfort szellőztető berendezés. Azon ablakok esetében, melyek kívülről is tisztíthatók, érdemes meggondolni, hogy muszáj-e, hogy nyithatóak legyenek? A fix 3-rétegű ablakok ugyanis lényegesen olcsóbbak, mint a nyitható verziójuk. Ezen a ponton úgy spórolhat, hogy sem energetikailag, sem a kényelem szempontjából igazából nem veszít semmit.

Kicsi gyémánt, vagy nagy kavics,
avagy lehet pár négyzetméterrel kevesebb?

Sokan, amikor lakást készülünk vásárolni vagy építeni, akkor úgy kezdjük, hogy megnézzük, hogy a rászánt pénzünkből hogyan tudjuk kihozni a legtöbb négyzetmétert. De biztos, hogy ez a legcélravezetőbb? Nem lenne érdemes átgondolni, hogy szóba jön-e, hogy pár négyzetmétert feláldozzunk a mennyiség oldaláról, cserébe a jobb minőségért? Hátha elég lenne pár négyzetméterrel kevesebb lakótér, aminek az árából magasabb szintű, luxus minőségű, értékálló és a tizedéből fenntartható lakásminőséget lehetne elérni.

Passzívháza bárkinek lehet, Önnek is!