A passzívházak széleskörűen építenek a megújuló energiaforrásokra

"Az eddigi passzívházak aktuális analízise azt mutatta, hogy a passzívházak nem csak az energiahatékonyság világbajnokai, hanem példamutatóak a megújuló energiahordozók felhasználása területén is", nyilatkozta örömmel Günter Lang, az osztrák passzívház szövetség, az IG Passivhaus Österreich ügyvezetője.

Ennek alapján a passzívházak 12%-a már rendelkezik napelemmel, 37%-uk napkollektorral és 27%-uk mini biomassza-kazánnal. A passzívházak 67%-a használja fel a környezeti energiát mini hőszivattyú segítségével (pl. ún. passzívház kompakt készülék alkalmazásával, a ford. megjegyzése) és 5%-ukat látja el távhő. Csupán 4%-uk függ a gázellátástól és mindössze 0,4%-uk a fűtőolajtól. Közvetlenül elektromos árammal fűtött épület egyébként egyetlen egy sincs, aminek nem is lenne értelme.

Mindegyiküket egyesíti azonban az, hogy energiafelhasználásuk a hagyományos épületeknek csupán az 5-20%-át teszik ki, azaz a legtakarékosabban bánnak a korlátozottan rendelkezésre álló erőforrásokkal. Evvel a passzívház újra bebizonyította, hogy az épületszektorban ez a leginkább fenntartható építési szabvány az energiafordulat eléréséhez, s ráadásul a legkedvezőbb költség-haszon arányt tudja felmutatni.

Szerző: Günter Lang, IG Passivhaus Österreich, www.igpassivhaus.at
Fordítás: Debreczy Zoltán, Passzívház Akadémia Kft., www.passzivhaz-akademia.hu