Passzívházzal a klímaváltozás ellen

Az IPCC (Intergovernmental Panel on Clima Change) 2007. februári jelentése nem hagy kétséget:
Az ember okozta klímaváltozás az energiafelhasználásunk formájának és mennyiségének jelenlegi szinten való megtartásával már ebben az évszázadban olyan kihatással lesz ökorendszerünkre, a gazdaságra és az emberek életfeltételeire, amire a történelemben eddig soha sem volt még példa.


Az ember okozta klímaváltozás túlnyomórészt a fosszilis energiahordozók energetikai felhasználására vezethető vissza. A klímaváltozás mértéke döntően az általunk a földi atmoszférába kibocsátott CO2 mennyiségétől függ. A globális felmelegedés potenciálisan legrosszabb kihatásai, mint pl. a grönlandi és az antarktiszi jégtakaró nagymértékű felolvadása még elkerülhető. Ez azonban világszerte megköveteli a CO2-kibocsátás drasztikus csökkentését.

Az IEA (Internationale Energie Agentur) előrejelzése alapján azonban a következő 20 évben az emberiség primer energiaigénye várhatólag 50%-kal nőni fog, mely többlet a jelenlegi fogyasztási struktúra megtartása mellett túlnyomórészt fosszilis energiahordozók által kerülne kielégítésre. Ez azonban a CO2-kibocsátás drasztikus csökkentése helyett -épp ellenkezőleg- drasztikusan növelné a légkörbe kibocsátott CO2 mennyiségét, mely a földi klímát egy veszélyes, nehezen kiszámítható pályára állítaná.

A passzívház koncepciója a hőenergia-veszteségek minimalizálására épül. Egy passzívháznak 80-90%-kal kevesebb a fűtési energiaszükséglete, mint egy hagyományos háznak. Nem csak a fenntartási költsége lesz töredéke, hanem az általa okozott CO2-kibocsájtás mértéke is. Ezáltal lakásonként tonnás nagyságrendű CO2-kibocsátást szüntethetünk meg.

Forrás: Dr. Wolfgang Feist; Aufbruch zur Energieeffizienz; Tagungsband 11. International Passivhaustagung 2007