Miért éri meg passzívházat építeni?

Egy ház felépítése mindenki számára óriási döntés, ezért kétszer is megnézi az ember, hogy mire adja ki a pénzét. Mindenkinek az a célja, hogy a lehető legnagyobb értéket szerezze meg magának a lehető legjobb áron.

Miből tevődik össze a ház értéke?

 1. Bekerülés
  A megvásárlás összege.
 2. Fenntartás
  A fenntartási, üzemeltetési, javítási költségek.
 3. Értéktartás
  A majdani eladás összege.
 4. Használati érték
  A lakásban eltöltött idő alatt az életminőség szintje.

Vajon a passzívház vagy egy hagyományos ház éri meg jobban?

1. Bekerülés
Egy passzívházon több a hőszigetelés, jobbak az ablakok. Ezen a két ponton biztosan több anyag van benne, ami többe is kerül. De ezt a tényt értékeljük a helyén: a pénzünket nem elvesztettük, hanem csak átcsoportosítottuk. A saját zsebünkből a saját házunk falára, ablakára.

A passzívház gépészet -mondjuk egy passzívház kompakt készülék a légcsatornákkal együtt- ellátja a fűtést, melegvíz-készítést és légkomfort szellőztetést. Ez kiváltja a hagyományos fűtési rendszert, kazánnal, radiátorral, csövekkel együtt. Kb. annyival kerül többe a passzívház gépészet a hagyományosnál, mint amennyivel több is van benne: egy légkomfort szellőztető berendezés árával. (Vegyük még hozzá, hogy egy passzívházban általában nem szoktak légkondicionáló berendezést sem alkalmazni!)

2. Fenntartás
Egy passzívházban a fűtés 80-90 %-kal kevesebbe kerül, mint egy hagyományos házban. Ez nem elírás! Egy passzívház fűtési költsége kb. egy tizede, mint egy hagyományos háznak! Hűtésre (légkondicionálásra) meg általában nincs is szükség. Ez már a mai energiaárak mellett is tetemes költségmegtakarítás. Ezt a tényt szintén csak értékeljük a helyén: a hagyományos ház fűtés/hűtés többletráfordítása nem pénzünk átcsoportosítása, nem egyik zsebünkből tettük a másikba, hanem végérvényesen elvesztettük.

Magyarországon a gáz ára a nyugat-európai árszínvonal kb. 75 %-nál tart. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Európa jelenleg 25 %-kal olcsóbban kapja a földgázt, mint amennyiért a világ többi része, akkor egyértelmű, hogy milyen árnövekedéssel számolhatunk már akár rövid- és középtávon is.

Az építési károk egy része egy passzívházban már ad acta elő sem fordulhat: penészedés a falon, a falszerkezetben vagy salétromosodás a tökéletes szigetelés, a hőhídmentesen és légtömörre kialakított szerkezet miatt gyakorlatilag már a tervezés során kizárásra kerülnek. Egy passzívház fenntartása jellemzően gondmentes.

3. Értéktartás
5, 10 vagy 20 év múlva a most épített házak is az akkor újonnan épített házakkal kell majd versenyezzenek. Közép-, de akár már rövidtávon is eladhatatlanok lesznek a gazdaságosan nem kifűthető, hagyományos házak, lakások. Legkésőbb eladásuk előtt fel kell majd ezeket is javítani passzívház közeli szintre, hogy piacképesek legyenek.

4. Használati érték
A passzívház hőtechnikai sajátságaihoz mind társulnak olyan járulékos hasznok, melyek növelik a komfortszintet és jótékonyan viszonyulnak a lakótér egészségre gyakorolt hatására.

Bárkinek lehet passzívháza. Önnek is! Kérem olvasson tovább!