5.000 új passzívház épül Ausztriában

Az utolsó 13 évben Ausztriában összesen 8.000 passzívház szabvány szerinti lakás épült, jelenleg további 5.000 van épülő félben. Ebből jól látható, hogy ez a trend az általánosságban is milyen gyorsan terjed.

Vorarlbergben tartományban már 2007-ben, a világon először megállapodtak a közhasznú építőkkel, hogy minden támogatott lakás csak a passzívház szabvány szerint készülhet. Ez akkoriban nagy feltűnést és részint ellenállást is kiváltott. Két évvel később ebből a pilóta projektből már nagyon pozitív következtetéseket lehetett levonni. A megegyezés hatályba lépése óta 2007-ben már 13 társasház épült, összesen 411 lakással. Jelen idő szerint további 20 passzívház szabvány szerinti társasház, mintegy 600 lakóegységgel van tervezés vagy már építés alatt, melyek egy része új épület, másik része pedig felújítás.

Bécs a passzívházak további támogatásával ösztönzi ezen ökológiailag ésszerű szabvány elterjedését. Így a városban 20 új támogatott passzívház projekt, összesen 2.102 lakással található tervezési vagy már kivitelezési stádiumban. 11 támogatott projekt, összesen 962 lakással már 2009 nyarán elkészült Bécsben.

Linzben a két beruházó LAWOG és GWG, Gerhard Zweier építész tervei alapján szintén csak 420 lakóegységet épít passzívház szabványban.

A meglévő több mint 3,0 millió m2 passzívház felülettel Ausztria mintegy 32 millió m3 földgázt takarít meg a hagyományos épületekkel szemben. Míg 2008-ban a passzívházak aránya az új építésű épületeknél 6% volt, Vorarlberg tartományban ez az érték már elérte a 22%-ot, 2009-ben pedig meg fogja haladni a 30%-ot. Tirolban és Bécsben 2009-ben az új épületek mintegy 24%-a lesz passzívház.

"Az új épületek szektorában 2010-re már egész Ausztriában a passzívházak 30%-os részarányával számolunk", adja közre meggyőződését Christof Mülller az IG Passivhaus Österreich, azaz az osztrák passzívház szövetség elnöke. Elvégre ügyfelei számára ő is már 5 éve kizárólag csak ezen minőségi szabvány szerint épít házakat.

Szerző: Günter Lang, IG Passivhaus Österreich, www.igpassivhaus.at
Fordítás: Debreczy Zoltán, Passzívház Akadémia Kft., www.passzivhaz-akademia.hu