A passzívház előnyei

A meleg bent marad a házban

Egy nagyon jól szigetelt épületburok, 25 és 40 cm közötti szigetelésvastagsággal, valamint háromrétegű, hővédő üvegezéssel ellátott ablakok és szigetelt ablaktokok következtében a meleg bent marad a házban. A friss levegőről egy hővisszanyerővel ellátott légkomfort szellőztető berendezés gondoskodik. A házból kifújt levegő érezhető melegének több mint 75%-át a hőcserélő átadja a befújt levegőnek. Így például 0 °C-os külső hőmérséklet mellett a hideg friss levegőt a lakásból elszívott 20 °C-os meleg levegő legalább 16 °C-osra előmelegíti. Nem csak az allergiában vagy asztmában szenvedők értékelik nagyra a passzívház pollenmentes és porszegény levegőjét.

A nap ingyen fűt

Hőnyereségre a passzívház az ablakokon keresztül beérkező napsugárzásból és a bent tartózkodó személyek, illetve háztartási készülékek hőleadásából tesz szert. Nyáron az épület árnyékolása (pl. balkon vagy redőnyök által) akadályozza meg a helyiségek túlmelegedését. A hideg téli hónapokban a légkomfort szellőztetésen keresztül a befújt levegő további felmelegítésre kerül, így egy külön fűtési rendszer feleslegessé válik.

A darmstadt-kranichsteini első német passzívházban történt többéves mérések bizonyítják, hogy még a múltszázad egyik leghidegebb telén, 1996-97-ben, amikor a napi középhőmérséklet -14 °C volt, a négylakásos társasházban olyan csekély fűtési teljesítményre volt csak szükség, hogy egy 20 m²-es szobát két darab 75-wattos izzó ki tudott fűteni. Ez idő alatt a társasházban a levegő hőmérséklete egész nap 20 °C fölött maradt.

A passzívház magas komfortszintje meggyőzi a szkeptikusokat

A passzívház ugyan energiát és pénzt takarít meg, egy dolognál azonban nem spórol: a komfortnál!

A passzívházban élők értékelik házaik magas komfortszintjét. Az összes fal és az aljzat is -a jó hőszigetelés következtében- egyöntetűen meleg, a kültérrel érintkező épületrészeknél is. Mindez magas komfortérzetet okoz. Rossz levegő éjjel a hálószobában -ha a hideg vagy a zaj miatt az ablakok nem maradhatnak buktatva- a légkomfort szellőztetésnek hála, nem ismert egy passzívházban.

A penészképződés is ki van zárva - a nagyfokú hőszigetelés és folyamatos légcsere miatt az épületszerkezet nedvesedése, a kondenzvíz kiválása nem jön létre, még az üvegfelületek szélénél sem.

Már 32 000 passzívház készült világszerte

Az a különös a passzívházban, hogy nem kötődik egy speciális építési módhoz sem. Sokkal inkább egy minőségi szabványról van szó. Készültek passzívházak hagyományos építési móddal, könnyűszerkezettel vagy ezek kombinációjával. Minden építész tud passzívházat tervezni és építeni. Sok készházgyártó is felvette a passzívházat a palettájára. Egyre növekvő számban hódít teret a passzívház a nem lakás célú épületeknél is. Számos iskola, óvoda, irodaépület, gyártócsarnok és hotel készült már el a passzívház szabványnak megfelelően.

Forrás: Passivhaus Institut Darmstadt