Közösségi- és iparépületek egyre gyakrabban épülnek passzívházként

Egyre sűrűbben épülnek Ausztria szerte a közösségi és az ipari épületek is a passzívház szabvány szerint. Ez manapság már egységesen igaz az új épületekre és a felújításokra is.

Hogy milyen dinamikus a fejlődés ezen a területen, azt jól mutatja Wels példája. Wels, első osztrák városként, 2008-ban aláírt egy deklarációt, miszerint a hatáskörébe tartozó építési munkálatokat csak a passzívház szabványnak megfelelően fogja ezek után elvégezni. (Itt olvashatják egy másik osztrák város, Bad Ischl passzívház-deklarációját.)

2009. szeptember elején, mindössze egyéves építési ciklus után helyezték üzembe a Volksschule Mauth általános iskolát (építész Marte.Marte, Vorarlberg). A diákok mostantól éppúgy örülhetnek a jó levegőminőségnek, mint a közelben lévő idősek otthona, az Alten- und Pflegeheim Vogelweide lakói. A régi általános iskola, a Volksschule in Lichtenegg két nyári szünet alatt szintén csak passzívház szintre lesz felújítva. Idén a passzívház ablakok kerültek be -természetesen hőhídmentesen, a szigetelés síkjába- és a 30 cm vastag hőszigetelés. Jövőre következik a légkomfort szellőztetés minden osztályba, ami a koncentrációs képességet is javítani fogja az órák alatt.

Közvetlenül mellette az óvoda már négy év óta, a gyerekek és az óvónők legteljesebb megelégedésére bizonyít. Nem csoda, hogy Wels városánok következő óvodája szintén csak passzívházként épül majd meg. Egy erre a célra -természetesen passzívház minőségben- kialakított tudományos központ (Science Center Wels) fogja a későbbiekben még közelebb hozni a látogatókhoz az energiahatékonyság és a megújuló energiák témakörét. És természetesen a welsi vásár, a Messe Wels vásárcsarnoka, az irodatoronnyal együtt, összesen 17.000 m²-en megfelel a passzívház szabványnak.

A Fronius vállalat új nemzetközi értékesítési székhelye Welsben jól mutatja a passzívház szabvány erősségét az ipari épületek terén is. A 12.000 m²-es egykori ipari parkban a PAUAT építésziroda 1900-ban épült ipari téglaépület felújítási tervét dolgozta ki, mely alapján a hőszükségletet 24 kWh/m²év értékre csökken, az új tervezésű épületek pedig elérik a passzívház szabványt. Az épületkomplexum -többek között a legmodernebb környezettechnológiák által- több energiát állít elő, mint amennyit felhasznál.Szerző: Günter Lang, IG Passivhaus Österreich, www.igpassivhaus.at
Fordítás: Debreczy Zoltán, Passzívház Akadémia Kft., www.passzivhaz-akademia.hu