Átadták az 5.000dik osztrák passzívházat


Az 5.000. osztrák passzívház átadása Bécsben
DI Fritz Oettl építész, az IG Passivhaus Österreich elnökhelyettese; Dr. Michael Ludwig, polgármester helyettes, Bécs lakásépítési tanácsának a tagja; Josef Kaindl, kerületi elnökhelyettes; Ing. Karl-Heinz Stadler, építésvezető; DI Werner Hackermüller építész tervező; fotó: Markus Lang, IG Passivhaus Österreich


2009. július 21-én átadták Ausztria 5.000. passzívházát Bécsben, a Quellen Straße 11. szám alatt. A 78-lakásos bérház Bécs városának jelentős anyagi támogatása mellett készült el, fajlagos hőszükséglete kiemelkedően alacsony, mindössze 4 kWh/m2év.

A Quellen Straße alatt lévő passzívház egy további mérföldkövet jelent azon pozitív trend kibontakozásában, mely Ausztria kimagaslóan energiahatékony épületeit övezi, valamint dokumentálja ezen fontos szektor dinamikus fejlődését. Három éve, hogy elkészült az ezredeik osztrák passzívház, azóta újabb 4.000 passzívházat adtak már át.

A passzívházak alapterületének összesített mérete Európában mintegy 6,5 millió m2, ebből 3,4 millió m2 esik Németországra, 2,5 millió m2 pedig Ausztriára. Az összesen 5.000 osztrák passzívház évente mintegy 27 millió m3 földgázt takarít meg a hagyományos épületekkel szemben.

"Egy kifejezetten pozitív, mindenek előtt azonban -a klímavédelemre és az energiaköltségekre való tekintettel- egy nagyon ésszerű és szükséges fejlődés. A passzívház-szektoron belül egyértelműen Ausztriáé a vezető szerep Európában. Különös örömöt okoz természetesen számomra, hogy Bécs ehhez jelentős mértékben hozzájárult, és a többlakásos lakóépületek támogatása terén Bécs európabajnok. Mert ez egyrészről újra megmutatja, hogy milyen nagy prioritást élveznek az innováció és az energiahatékony technológiák a lakásépítés bécsi támogatásában. Másrészről egyértelműen megfigyelhető, hogy a befolyásolási szándék, melyet Bécs a magas energetikai követelmények felállításával és új, magasabb mértékű támogatással elérni kívánt, hatott és meghozta gyümölcseit." hangsúlyozta Michael Ludwig, Bécs építészeti tanácsának tagja.

2.100 új, támogatott passzívház lakás Bécsben

A 2007-es, új építésre vonatkozó rendelettel és további passzívház-támogatásokkal Bécs fokozottan kiáll ezen ökológiailag ésszerű építési mód mellett. Ezért jelenleg további 20 támogatott passzívház projekt, 2.100 új lakással található tervezési vagy építési szakaszban a városban. Az építkezés összköltsége mintegy 290,5 millió euró, amit a város 100 millió euróval támogat.

11 támogatott projekt, összesen 962 lakással már elkészült Bécsben. Az építkezés összköltsége mintegy 95,5 millió eurót, Bécs város támogatása ebből pedig 34 millió eurót tett ki.

Az 5.000. osztrák passzívház, a bécsi Quellenstraße 11. alatt lévő 78-lakásos bérház építési költsége mintegy 10 millió euró, Bécs város támogatása ebből 3,3 millió euró volt összesen.

Európa legnagyobb passzívház településével, az "Eurogate"-tel, amihez az építési munkálatok már idén elindulnak, úttörő szerepét Bécs mégjobban kiépíti.

Az épület energetikai szempontból is példamutató

Nagyobb épületeket, mint például a többlakásos társasházakat egyszerűbb, és ezáltal fajlagosan olcsóbb energiahatékonnyá tenni, mivel a lehűlő felületük egy négyzetméter lakótérre vetítve arányaiban alacsonyabb, mint a kisebb épületek esetében.

Az 5.000. osztrák passzívház egy 78-lakásos bérház, fajlagos fűtési hőszükséglete, a passzívház határértékét képező 15 kWh/m2év értéknek nem egészen a harmada. Nem elírás, mindössze 4,00 kWh/m2év!

Fajlagos hőterhelése is csupán 5,6 W/m2, megjegyezve, hogy a 10 W/m2 is már kimagaslóan jó értéknek számít, az ezen értéket elérő épületeket nagy valószínűség szerint pusztán légfűtéssel is ki lehet fűteni. Ebben az épületben azonban nem légfűtést, hanem folyadékos felülettemperálást alkalmaztak.

Mindezen fölöttébb jó értékeket nem a megkívántnál vastagabb szigetelés okozta, hisz a határoló szerkezetek U-értéke a passzívházak viszonylatában legfeljebb átlagosnak modható: a külső fal és a tető U-értéke 0,12, a pincefödémé pedig csak 0,19 W/m2K, az üvegezés Ug-értéke 0,7, az ablak Uw-értéke pedig 0,8 W/m2K.

A használati melegvíz és a felülettemperálás melegvíz-igényét részben napkollektor, részben biomassza alapú kogenerációs kazán (kapcsolt hő és áram termelő berendezés), az épületgépészet áramigényét a kogenerációs kazán, ill. napelem elégíti ki, így maga az épületgépészet nem okoz CO2-emissziót.

Képek: 78-lakásos társasház Bécsben, Quellenstraße 11.


Utca felőli nézet, fotó: Markus Lang, IG Passivhaus Österreich


Udvar felőli nézet, fotó: Markus Lang, IG Passivhaus Österreich


Kert felőli nézet, fotó: Markus Lang, IG Passivhaus Österreich

Forrás: IG Passivhaus Österreich, www.igpassivhaus.at