Általános kérdések

Mik a passzívház szabvány kritériumai?

A fűtési hőszükséglet a 15 kWh/(m²év) határértéket nem lépheti túl. Ezen érték fölött Közép-Európában az épület kiegészítő fűtése a befújt levegővel gazdaságosan már nem megoldható. A második követelmény az úgynevezett primerenergia-szükségletre vonatkozik, ami a fűtés mellett az épület teljes energiafogyasztását figyelembe veszi (melegvíz, áram), előállítási módjával együtt. Ez a primerenergia-szükséglet nem lépheti túl a 120 kWh/(m²év) értéket, kiszámítása a PHPP-vel végezhető el. Ezen érték elérése a magas hőszigetelés mellett nagy hatékonyságú épületgépészet és energiatakarékos háztartási eszközök alkalmazását követeli meg.

Tényleg működhet egy ház fűtés nélkül?

A már lakott és bemért passzívházak egyértelműen bizonyítják: a mi klímánkon is lehetséges olyan alacsony fűtési hőszükségletű házakat építeni, melyeknél a befújt levegő minimális felmelegítése elegendő ahhoz, hogy a házat télen is kellemes melegen tartsa. Passzívház települések mérési eredményei igazolják, hogy a fűtési hőszükséglet előre pontosan kiszámítható és a legkülönbözőbb használati szokások mellett is a kiszámított szükséglet átlagban visszaigazolásra kerül.

A passzívház nem egy túlbonyolított high-tech ház?

Nem, a passzívház egy nagyon jóindulatú, egyszerűen kezelhető ház. A légkomfort szellőztetésnek kevesebb a kapcsológombja, mint egy hétköznapi TV-nek! A passzívházban a technológia kézzelfogható: az éves szűrőcserét maguk a lakók is elvégezhetik. Mivel egy passzívházban fűtés helyett csak egy hővisszanyerővel ellátott, utánfűtővel rendelkező légkomfort szellőztető berendezés van, sokkal inkább beszélhetünk egy kifejezetten egyszerű gépészettel rendelkező házról. Az alkalmazott komponensek, mint az ablakok vagy a hővisszanyerő mindenesetre kiváló minőségű termékek - elkészítésüknél természetesen high-tech megoldások kerülnek felhasználásra.

A passzívházak jelenleg még kutatási célokat szolgálnak?

Passzívházak 1991-óta vannak. Ezen építési szabvány prototípusa Darmstadtban áll. Időközben Németországban 12.500, Ausztriában 3.400 passzívházat laknak. Az elterjedés most indul meg a széles rétegek felé, úgy, hogy számos beruházó és készházgyártó felvette kínálatába. Több passzívház település pozitív tapasztalata után már a passzívházak harmadik generációja készül. Az úttörő munka időközben elvégeztetett, a passzívház szabvány elegendő mértékben és eredményesen letesztelésre került.

Ki tud passzívházat tervezni?

Tulajdonképpen minden eltökélt építész együtt egy épületgépésszel. A tapasztalat azt mutatja, hogy a passzívház szabványnál egy nagyon "jóindulatú" épületről van szó. Ha az alapelvek betartásra kerülnek, a passzívház problémamentesen működik. Ez a szabvány "csak" olyan komponensek konzekvens továbbfejlesztését tartalmazza, melyek évek óta sikeresen kerülnek alkalmazásra az alacsony energiaszintű házaknál. A tervezésnél segítséget a szakirodalom és a PHPP nyújt.

Mi a különbség egy alacsony energiaszintű ház és egy passzívház között - egy átlagos építtető számára?

A passzívház egy extrém jó alacsony energiaszintű ház - olyan jó hőszigeteléssel, hogy a légkomfort szellőztetés a fűtés funkcióját is átveheti. Ezért egy passzívházban, szemben az alacsony energiaszintű házzal, nincs szükség fűtőtestekre. Csupán külsőleg nem tűnik nagynak a különbség - de egy passzívházban lakva érezhetővé válik a magasabb komfortszint és az alacsonyabb fűtésszámla.

Forrás: Passivhaus Institut Darmstadt